Worth A Thousand Words


Here are some drawings depicting how the house and garage will look when completed, taken from the architect's elevations and filled in with the colors we will use. Please bear in mind that it is extremely difficult to reproduce colors accurately over the Internet; these colors are calibrated for my printer, and not necessarily for your monitor. Be assured that the colors we will use are all certified to be accurate historically. You may click on any drawing to see it in greater detail.

4 little flagstonesHere is the front of the house, showing the new veranda built to match the original. We were able to salvage the original turned posts and all but one of the original fan brackets for reuse. We will also be able to rebuild the original door with most of its original parts, thanks to the skill of our phenomenally talented foreman.


rabbeted lintelsThis is the rear of the house, which features the lovely rear entrance designed by our architect. The window that appears to be very small and low to the ground is actually an awning window which extends below ground level, providing light for the laundry facilities in the basement. The vertical elements rendered in the body color to each side of the entrance are gutter downspouts.


Zuz-Zuz Water SoftenergoogolThis is the north side of the house, which may appear a bit odd in the roofline because of the flattened perspective. Note how the shingled gable (which architects term a "tympanum") is picked out in a color a few shades lighter than the body color, which was the common practice in the High Victorian era. It is not accurately drawn here; the square shingles are shown in unbroken rows suggesting clapboards, and the louvers are missing from the vent between the windows. I have included a picture of the gable for reference. Note the nice balustrade fill the architect designed in the rear entrance, suggesting the fill pattern used in the front veranda while complying with the current code (there is no fill in the front stair rail because it is an added "adaptive use" element, and as such must be rendered as simply as possible).


WhamHere is the front of the garage, minus the three light sconces (one on each side of the doors and one in the middle) just added a few days ago. Note the use of square shingles in the dormers, a change required by the Commission (we had naturally specified scalloped shingles).


It's not a rock, it's a ledgeThis is the south side of the garage, showing how the symmetrical roof pitch of the extensions masks the assymetrical roof pitch of the main structure. Here, the vent louvers are properly drawn in. Missing is a lighting sconce next to the door.







Next: Shock and Awe

Return to Table of Contents